Een basisschool in Rotterdam
door Miriam · 15 mei 2017
Volgend jaar wordt mijn peuter een kleuter en moet hij naar de basisschool. Die dag lijkt zo ver weg, maar komt altijd eerder dan je denkt. Je moet je kind ruim van tevoren inschrijven. Maar dan moet je eerst een school vinden. In een 'grote stad' als Rotterdam valt dat nog niet mee.
Hadden we in Gouda gewoond, dan gingen onze kinderen waarschijnlijk naar dezelfde school als waar ik naartoe ging. Hadden we in een dorp gewoond, dan hadden we waarschijnlijk weinig keus. Maar we wonen in Blijdorp (ook een beetje een dorp). De keuze er reuze: Jenaplan, Dalton, Montessori. Ontmoetingsschool, katholiek onderwijs, vrijeschool. De jungle der bassischolen lijkt onbegaanbaar, hoe vind je daarin je weg?
Alsof je een huis gaat kopen
Een school uitzoeken is net als een huis kopen: je gaat op je gevoel af. Je weegt alle praktische eisen tegen elkaar af - bereikbaarheid, faciliteiten, omgeving - maar uiteindelijk is het dat gevoel van ergens thuis zijn dat de knoop doorhakt. Met het enige verschil dat je er zelf niet gaat 'wonen', maar je stuurt er straks elke dag je kind naartoe. De directrice laat het pand zien en doet haar verkooppraatje. Tijdens de 'bezichtiging' laat je niets doorschemeren: niet of het bevalt, niet of het tegenvalt. Je praat met andere ouders en probeert erachter te komen wat zij doen. Hoe krijg ik mijn kind op deze school? Soms is er een loting, soms een wachtlijst. Soms wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Steeds nam ik een inschrijfformulier mee, nooit vulde ik het in.
In Rotterdam kun je je kind pas bij drie jaar inschrijven. De meeste scholen in onze buurt zijn populair en bij te veel inschrijvingen wordt er geloot. Wat te doen? We schrijven hem overal in en dan zien we wel? De druk is hoog. Hoe ga je zo'n belangrijke beslissing nemen voor je kind? Geen enkele school vind ik leuk genoeg. Ben ik zo kieskeurig? De vrijeschool te vrij, het Dalton-onderwijs te veeleisend. Ik had het zo bedacht: als ik de juiste school vind dan weet ik dat omdat ik dat voel. Na de derde school zakte de moed me in de schoenen.
Kleine school
Toch was het daar ineens: de zekerheid dat we hem hebben gevonden. Een kleine school met veel persoonlijke aandacht voor het kind. De directrice kent iedereen bij naam. 'Hoe was het bij de ortho?' vraagt ze in de gang aan een van haar leerlingen. 'Goed!' lacht het jongetje zijn beugel bloot. Er lopen kinderen in allerlei soorten en maten. Er is van alles wat. Niets witte of zwarte school, hier praten ze over 'leerlinggewicht': niet over dikke of dunne kindjes, maar over kindjes met (mogelijke) leerachterstanden. De directrice vraagt welke opleiding wij - de ouders - hebben genoten. Allebei universitair? Dat durven ze wel aan.
Dat we een een-op-eengesprek hebben - en niet tussen de andere ouders op een informatieochtend zitten - zegt veel. We voelen ons hier welkom. Ons kindje is ook welkom. Geen loting, geen wachtlijst. Even slaat de twijfel toe. Waarom is hier nog plek? Zijn er geen andere kopers? Is er een gebrek? Ach, beter zo. Het voelt als het best bewaarde geheim op basisschoolgebied. The grass is always greener where you water it lees ik op de muur in het kantoor van de directrice. Daar kan ik me wel in vinden. Natuurlijk wordt er bij hen ook gepest, maar ze doen aan omdenken en positief onderwijs. Gelukkig heb ik nog een jaar om me daarop voor te bereiden.
Beste Miriam,
Ik vind jouw artikel over een basisschool kiezen erg interessant! Mijn interesse naar de school die je omschrijft is gewekt.
Zou ik mogen weten op welke school jij je kindje hebt ingeschreven? En ben je nog tevreden ?
Ik hoor het graag!
Met vriendelijke groet
Hoi Miriam,
Interessant stukje schrijf je! Alhoewel mij kleine net twee is geworden. Zit ik nu al te kijken naar verschillende scholen. Mag ik weten welke school je hebt gekozen?
Groetjes Heis
Hii! Ik ben ook erg benieuwd naar welke school u, uw kindje heeft gebracht in Blijdorp! Ik ben zelf ook in Gouda opgegroeid, woon nu in Blijdorp, vind het lastig kiezen..
Ha Sanne,
Wat leuk! Stuur me anders even een mail.
Hi Miriam.
Ik zit nu in hetzelfde schuitje? zou ik je ook mogen mailen?
Hi Sabbe,
Dat mag zeker!
Hoi Mirjam, we hebben vandaag te horen gekregen dat we de woning in Rotterdam (Schiemond) waarvoor we hebben geloot, toegewezen hebben gekregen. En omdat onze dochter in januari 4 wordt is van alle dingen die we ineens moeten gaan regelen, het vinden van een fijne en geschikte basisschool voor haar wel een van de belangrijkste. Zodoende kwam ik jouw interessante verhaal tegen. Zou ik je mogen vragen welke school het is waar je over schrijft?
Met vriendelijke groet,
Lukas Merkies
Goed geschreven: verkooppraatje! Ik heb op een school gewerkt, waar een directrice altijd ouders rondleidde en informatie gaf: zó vriendelijk, zó innemend, maar de rest van de tijd een nare, stugge vrouw was tegen iedereen.
Die had geen toneelschool meer nodig! Werk nu als leerkracht op een school, waar de sfeer veel fijner is en beter bij mij past. Verstandig om meerdere scholen te bezoeken. De Vrije School is helemaal niet vrij, kan juist erg dogmatisch zijn met de Steinervisie en Dalton moet ook maar bij het kind passen. Ervaringen van ouders zijn meestal ook subjectief: is er iets naars gebeurd, dan deugt de school niet meer en andersom. Er zijn veel aspecten die spelen bij de keuze, waarvan de leerkracht een hele belangrijke is, afgezien van de levensovertuiging van de school. Dat is dus afwachten qua leerkracht, want dat is een beslissing van de school. De meeste scholen zijn vies, door te krappe budgettering van de schoonmaakploeg. De slogan van het groene gras? voldóende water denk ik en dat staat er niet bij!
Mag ik vragen welke school dat is? En hoe de school tot dusver bevalt?
Ha Maud,
Je mag me mailen als je meer informatie wilt over de school. Tot nu toe bevalt het erg goed!
Mvg, Miriam
Mag ik de naam vd school?