Zomer in Nederland: op stap met Italianen
door Miriam · 26 augustus 2018
Zomer in Nederland was altijd maar een relatief begrip. Zodra de zon scheen, moest je er als een malle op uit omdat het weleens de enige mooie dag van het jaar kon zijn. Maar dit jaar niet. Dit jaar (2018) hadden we maandenlang mooi weer. En hoewel het soms wat té was, heb ik er ontzettend van genoten. Ik ben echt een zomermens.
We kregen Italianen op bezoek, vrienden en (schoon/groot)ouders uit Genua, en die waren maar wat blij met de Nederlandse zomer. Zo konden we er tenminste een beetje op uit. Lekker naar buiten. We zaten 's avonds op ons dakterras en deden een paar leuke uitstapjes:
Landgoed Beerschoten
Mijn schoonouders hebben al veel gezien van Nederland, voornamelijk steden. Deze keer wilde ik eens wat anders doen. Ik had zin om naar een bos te gaan, lekker wandelen in de natuur. Mijn nicht Saskia gaf me de tip om naar landgoed Beerschoten te gaan, in de provincie Utrecht. Je kunt er meerdere wandelroutes volgen. Van 3 tot 11 km, of een fietsroute van 18,5 km. Wij deden het speelpad van 1 km. Leuk en leerzaam voor kleuter Matteo, de dreumes ging mee in de rugzak. Onderweg kun je - als je geluk hebt - een heleboel dieren zien. Wij zagen vooral bomen en velden, een kast van een huis en een paviljoen waar een grote luchtfoto van de omgeving hangt en waar we een ijsje aten. Omdat het al zo lang niet had geregend, was alles een beetje dor. Dat leverde wel mooie plaatjes op:
Met de waterbus naar Kinderdijk
In Kinderdijk ben ik echt al heel vaak geweest. We nemen er al ons Italiaanse bezoek mee naartoe. Hoe Nederlands wil je het hebben: prachtige natuur (zonder heuvels of bergen) en iconische windmolens. Het is nog werelderfgoed ook. Wat wel nieuw was aan ons bezoek dit jaar is dat we met de waterbus gingen. Je vertrekt bij de Erasmusbrug en binnen een halfuur sta je in Kinderdijk. Die tocht alleen al is een feestje: je vaart zo onder alle Rotterdamse bruggen door, en langs de enorme pindakaaspot van Unilever, die vooral bij de kinderen veel bewondering opriep. Het weer was die dag Nederlands wisselvallig, dus dat zorgde voor dramatische luchten:
Afkoelen in Nesselande
Op de warmste dag van juli (de hele zomer?) besloten we verkoeling te zoeken aan het water. We gingen naar de Zevenhuizerplas in Nesselande. Daar is een groot zandstrand en gelukkig geen blauwalg. Er is ook een kabelbaan om te waterskiën of te wakeboarden (het is er gewoon weer niet van gekomen deze zomer!). De ene helft van het gezelschap ging met de auto, de andere met de metro. Gewoon met metrolijn B naar het eindstation Nesselande en dan nog een klein stukje lopen. We hebben wat in het water gedobberd, maar op een gegeven moment was het zelfs voor onze vrienden (zij Spaans, hij Italiaans, hun kinderen half-om-half) te warm. Dus zochten we onze toevlucht tot Mamamo, waar we heerlijk hebben geluncht. Deze koffiebar annex kadowinkel heeft een leuke speelhoek, dus de kleintjes hoeven niet de hele tijd aan tafel te zitten. En je kunt er lekker eten joh. Ik had deze heerlijk naan-pizza met huisgemaakte tomatensaus, ricotta, paprika, courgette en rucola:
Lekker spelen
Onze goede vrienden uit Genua wilden graag zien hoe ons leven eruitziet, dus namen we hen mee naar het Vroesenpark, onze 'achtertuin'. Altijd een goede plek om te voetballen, een biertje te drinken bij het paviljoen of gewoon wat te hangen. Ze hadden twee kinderen bij zich (twee jongens, van 5 en 7). We gooiden de kinderen in de bakfiets en deden een rondje langs enkele hoogtepunten van Rotterdam. De Genuese vriend heeft fietsbenen, dus hij wilde de bakfiets besturen. Hij vond het prachtig. De fietstocht eindigde in de Weena-speeltuin. Daar heb je een klimkasteel, een enorme zandbak en er is water om mee te spelen. Bovendien mag je er met waterballonnen gooien. Dolle pret. De ideale plek voor een warme zomerdag.
Met de schoon/grootouders gingen we naar De Hoeve, een heerlijke speeltuin vlak bij Centraal Station. Dit is misschien wel onze favorietste speelplekje. Het ligt verborgen tussen de huizen, dus je moet het wel weten te vinden. Bijkomend voordeel: de kinderen kunnen niet zomaar weglopen. Er is veel schaduw, zodat nonno lekker zijn krantje kan lezen op een bankje. Op warme dagen wordt er een badje gevuld, en anders zijn er altijd nog fietsjes en tractoren om de kinderen bezig te houden. Soms lukt het me zelfs om hier een boek te lezen.