7 goede tips voor als je in Catania bent
door Miriam · 7 juni 2020
Aan Catania heb ik inmiddels een hoop goede herinneringen. Na mijn eerste bezoek in 2006, toen ik nog studeerde en nog lange avonden uitging, ben ik aan de stad verknocht geraakt. Ik kwam er nog drie keer terug, in verschillende gezelschappen. In februari was ik er weer met Mara, dezelfde reisgenoot als die eerste keer. We genoten wederom met volle teugen van de grijze stad, de catanesi en hun heerlijke keuken.
Ervan uitgaande dat we ooit weer veilig kunnen reizen en dat alles weer enigszins 'normaal' zal worden - wat dan ook het nieuwe normaal mag zijn -, zal ik wat tips geven:
1. Slapen bij B&B Rosso Corallo
We hadden een leuk slaapadresje in de Via Umberto: B&B Rosso Corallo, een simpele bed & breakfast met mooie schone kamers. De ligging was ideaal, de alibus vanaf het vliegveld moest een omweg maken vanwege aankomende festiviteiten en zette ons zo voor de deur af. Op een steenworp afstand hadden we het groen van Villa en de Via Etnea, de belangrijkste winkelader van de stad.
Van het ontbijt hebben we geen gebruik gemaakt. Dat zou volgens de dame die ons incheckte bestaan uit een solido en een liquido (iets vasts en iets vloeibaars) in een niet al te uitnodigende bar aan de overkant. We gingen liever zelf op zoek naar een bar.
2. Catanees ontbijt
Ontbijten doe je in Catania - of eigenlijk op heel Sicilië - met een cannolo: een gerold koekje met een ricottavulling. Of in elk geval met iets heel zoets. De Via Etnea heeft een aantal gerenommeerde koffiebars: de eerste ochtend gingen we meteen langs bij Pasticceria Savia, een andere ochtend zaten we op het terras van New Caffè Europeo.
3. Arancini eten
Wat je niet mag overslaan als je in Catania bent is het eten van een echt goede arancino, een gefrituurde rijstbal. Je kunt ze in de meeste koffiebars wel krijgen, maar dan liggen ze misschien al een tijdje in de vitrine. Beste tip van mij: haal ze bij een echte arancineria. Wij haalden de onze - een klassieke met tomaat en mozzarella en een met ricotta en spinazie - bij Arancineria Serafino in de Via Musumeci. Twee euro per stuk, en o zo zalig. We namen ze mee naar Villa Bellini en aten ze daar lekker op.
4. Tip voor de lunch
Op het Piazza Ogninella kun je heerlijk eten op het terras van La Quartara. Je zit er uit de drukte en je hebt er keus genoeg. Wij kunnen alleen niet zo goed kiezen en laten dus allerlei voorgerechten op tafel zetten die we samen delen. We bleven er een tijdje hangen, om bij te komen van alle indrukken rondom de festiviteiten. Er stopte een ambulance van het rode kruis. Een stevig gebouwde ambulancebroeder stapte uit en terwijl hij over zijn buik wreef riep hij jolig naar de etende toeristen: 'Mangia, pancia, ambulanza!' Oftewel: Eet, buik, ambulance. You got to love Sicily.
5. Uitzicht op Catania
Een uitkijkpunt geeft altijd een ander zicht op de stad. Op het dak van de Chiesa Badia di Sant'Agata heb je zo'n uitzicht. Op de Etna in verte, op het Piazza Duomo en zijn olifantje, op de belangrijkste kathedraal van de stad, op de Via Etna met zijn voetgangers. Kijk even hier voor openingstijden.
6. Het straatje van Filomena
De Via Santa Filomena is de Witte de Withstraat van Catania, maar dan smaller. Het straatje zit vol restaurantjes en barretjes. We aten er twee keer. De eerste keer zaten we bij Alè in een prachtige, zwoele binnentuin met rustige loungemuziek en een praatgrage eigenaar. Ik had een pasta alla norma (met aubergine en zoute ricotta) en Mara had pasta met pistachepesto. Wat hebben we daar lekker gegeten!
De tweede keer aten we pubfood bij Mr. Hyde. We dronken er ook een cocktail.
7. Het feest van Sant'Agata
Als je de kans hebt om begin februari te gaan, doe dan dat. Op de dagen voorafgaand aan 5 februari staat de stad helemaal in het teken van de verering van Sant'Agata. Er is vuurwerk, er zijn processies, er is een hoop volk op straat. Je leest er hier meer over.