Nordic food in Kopenhagen
door Miriam · 15 april 2016
Doe eens een weekendje Kopenhagen. Je vliegt er zo naartoe. Eenmaal geland ben je met de metro in 15 minuutjes in een van de hipste hoofdsteden van Europa. Alles ademt hier fashion, architectuur en design. De modieus geklede, sportieve Denen, op die ene uitzondering na die de regel bevestigt, zijn heel bewust bezig met hun uiterlijk en gezondheid. Ze stralen aan alle kanten welzijn uit. Die welzijn vertaalt zich in prachtige spullen en heerlijk eten. Het blijkt namelijk dat je in het land van Lego en sprookjes ook heel lekker kunt eten.
Hoewel je in eerste instantie misschien aan aardappels, bier en roggebrood zult denken, blijkt de Deense keuken deel uit te maken van een groter geheel, de New Nordic Cuisine. Ministers van de Noord-Europese regeringen vonden dat het maar eens afgelopen moest zijn met al dat perfect ogende maar smaakloze eten en dat het tijd werd om gebruik te maken van alles wat de Scandinavische natuur te bieden heeft. Hun filosofie stut op de pijlers van ‘purity, simplicity and freshness’.
Rechtstreeks uit de natuur
Voormannen van dit manifest Claus Meyer en René Redzepi namen in hun Nordic Food Lab (http://nordicfoodlab.org/) de Deense traditionele keuken onder de loep en zochtennaar manieren om deze weer terug te brengen naar hun authenticiteit. Hun inspiratie haalden ze uit rauwe elementen uit hun regio, zoals wilde bessen, kruidige planten en oesters uit de Baltische Zee. Samen stonden ze aan de wieg van een van de meest spraakmakende restaurants ter wereld: Noma, weinig origineel afgeleid van nordisk mad (mad = food).
Die hang naar natuurlijk producten zie je ook terug in Scandinavisch design. Veel hout, vilt en andere natuurproducten. Veel back to basic en strakke ontwerpen, zoals ook de inrichting van Noma. Neem eens een kijkje in het koninklijke warenhuis Illums Bolighus en je begrijpt wat ik bedoel.
Food & design
Een plek waar food en design samenkomen is het restaurant Höst. Hier is het interieur gestyld door architecten van het Deense bureau Norm Architects. Alles in ‘nordic stile’. Zelfs de borden, bekers en bestek zijn door hen ontworpen. Op zaterdagavond een tafeltje vinden is niet makkelijk in Kopenhagen en reserveren is vaak gewenst. Grotere kans van slagen heb je op het Gråbrødretorv, een sprookjesachtig, toeristisch plein omrand met restaurantjes. Veel tentjes zijn klein en klus met weinig tafeltjes en gedimde lichten. Het ruimtegebrek dat voor ons met een kinderwagen voor moeilijkheden zorgt, blijkt voor de Deen geen issue. Die laten de wagen rustig buiten staan. Met kind en al. Hoe moeilijk ik dat ook kon geloven, ik heb het met eigen ogen gezien.
Lunchen met smørrebrød
Ook in Kopenhagen hebben ze een markthal, de Torvehallerne . Niet zo'n mooie als wij hebben, maar wel een waar in alles wordt voorzien: goede koffie, versgebakken brood en versgevangen vis, stevige likeurtjes en zoete chocolade. En niet te vergeten: smørrebrød. Want wie Denemarken zegt, zegt smørrebrød. Door de jaren heen hebben veel eetgelegenheden het met boter besmeren van roggebrood verheven tot een ware kunst. Er zijn verschillende toppings denkbaar en er is voor ieder wat wils: vlees, vis, vegetarisch. Wij strijken neer in Cafe Gavlen in Nørrebro, een multiculti wijk waar eerst vooral immigranten woonden, maar die nu helemaal upcoming is. Binnen is het klein en knus. Ik krijg het verzoek of ik de kinderwagen buiten kan laten staan. Do as the Danish do? Toch maar niet.
We hebben trek gekregen van onze toeristische wandeling, dus we nemen twee smørrebrød’jes de man, omdat die vaak nogal klein uitvallen. En een Deens biertje erbij. Ik neem er een met rosbief en gefrituurde uienringen en een vegetarische met avocado en courgette. Voedzaam en gezond. Bovendien de meest Deense lunch die er bestaat. Strikt genomen wordt-ie na 15.00 uur niet meer geserveerd. Andere plekken die de moeite waard zijn om voor een smørrebrød-bezoekje zijn: Almanak en Pilekælderen.
Picknicken tussen de graven
In Nørrebro vind je ook de Assistens Kirkegård, waar de Kopenhagenaars bij mooi weer komen picknicken. Een prachtige plek vol groen, dus ideaal voor een middagje in de buitenlucht, ware het niet dat het een begraafplaats is waar onder anderen Hans Christiaan Andersen begraven ligt. Toch een beetje vreemde jongens die Denen. Andere (te) gekke hotspots zijn het Paludan Bogcafe, waar je tussen de boeken zit en The Laundromat Cafe, waar je meteen een wasje kunt draaien. Kortom: genoeg te beleven. En zit je in de buurt van een metrostation, dan kun je ook volop aan het nachtleven deelnemen. De chauffeurloze metro rijdt namelijk de hele nacht.