Mafiopoli – Sanne de Boer | Boekentip
door Miriam · 4 januari 2021
Een boek over de maffia met zo'n kleurrijk omslag en een titel - Mafiopoli! - die zo tot de verbeelding spreekt als het boek van Sanne de Boer trok vrijwel meteen mijn aandacht. Over de maffia is inmiddels al veel geschreven, maar het feit dat het deze keer over een ander deel van Italië ging, namelijk Calabrië, wakkerde mijn nieuwsgierigheid verder aan. Het boek stelde niet teleur.
Sanne begint meteen met een definitie: mafiopoli betekent 'samenleving die door de maffia wordt bestuurd, van het Italiaanse woord mafia en het Oudgriekse polis voor stad. Dat is eigenlijk best een beangstigende omschrijving, want het vaagt elke vorm van veiligheid en democratie weg. Vooral wanneer iets zo onderhuids is als de maffia. Een mafiopoli is dan ook een moeilijk te bestrijden probleem.
Mafiopoli - synopsis
Vlak nadat journaliste Sanne de Boer naar een idyllisch dorp in Zuid-Italië verhuist, wordt er in de buurt een man doodgeschoten. Het slachtoffer blijkt lid van de 'Ndrangheta, de maffia uit Calabrië.
De moord is het begin van een jarenlange zoektocht naar de mysterieuze 'Ndrangheta. Hoe kon er in een sprookjesachtige uithoek van Italië zo'n onstuitbare criminele multinational ontstaan? Wat maakt deze maffia zo ouderwets en provinciaals en tegelijkertijd zo modern en werelds?
In Mafiopoli spreekt Sanne de Boer met dorpsgenoten, ondernemers, openbaar aanklagers en kroongetuigen. Ze schetst een onthullend en huiveringwekkend beeld van een uiterst geraffineerde maffia die ook in Nederland een stevige voet aan de grond heeft gekregen.
'Ndrangheta
Als ik Sanne moet geloven is de 'Ndrangheta de machtigste maffia van Italië. Dat is een verrassend feit, aangezien het bij maffia eigenlijk voornamelijk over Sicilië (Cosa nostra) en Napels (Camorra) gaat. Wat ik weet over deze vormen van georganiseerde misdaad is vooral gebaseerd op wat er in het nieuws, boeken en films voorbijkomt. Voornamelijk afpersing, afrekeningen, zwijgplicht, drugshandel, dat soort dingen. De verhalen van Sanne verbaasden me dan ook van tijd tot tijd. Ze vertelt natuurlijk ook over eerwraak en geweld, maar ook over meisjes die al jong trouwen om banden te smeden tussen families en vervolgens hun huis niet uit mogen van de schoonfamilie. Ik was daar echt van ondersteboven: zoiets zou je anno 2021 in de westerse wereld niet meer verwachten. Maar het zijn nog altijd zaken die als normaal worden beschouwd in een deel van mijn geliefde Italië.
Schokkend vond ik ook om te lezen dat de Rotterdamse haven zo'n grote rol speelt bij voor de 'Ndrangheta-business. Het is bekend dat de 'Ndrangheta gigantische hoeveelheden cocaïne invoert via de haven van Rotterdam. Je kunt zoiets alleen doen waar je vertrouwelingen hebt, of dat nou Nederlanders zijn of mensen van een nadere nationaliteit, schrijft ze. Dat gebeurt dus gewoon bij mij om de hoek, hè. In de haven waar mijn man Andrea af en toe inspecties doet aan boord van de meest uiteenlopende schepen. Ergens kan ik mij niet onttrekken aan het idee dat hij misschien wel langs een container vol 'Ndrangheta-koopwaar is gelopen.
Calabrië
Ik vond het een fijn boek om te lezen, vanwege de verhalende stijl en de manier waarop Sanne de (af en toe beklemmende) sfeer schept. Ze geeft een goed beeld van de verschillende elementen die bij maffia een belangrijke rol spelen: familiebanden, gezichtsverlies, spijtoptanten, werkwijzen. Alles komt aan bod. Af en toe raakte ik verstrikt in de kluwen van namen, clans en episodes. Ik genoot vooral van de persoonlijke noot van Sanne zelf. Je hoort niet vaak dat iemand emigreert naar een Calabrees gehucht met een handjevol mensen. Dat maakte uiteindelijk dit boek wat luchtig, het onderwerp is al heftig genoeg.
Ook Sanne's omschrijving van het Aspromonte-gebergte vond ik indrukwekkend. Het idee dat er zo'n onherbergzaam gebied is waar je je gang kunt gaan, en waar je mensen makkelijk (een tijdje) kunt laten verdwijnen fascineert me. Ik ben nog altijd niet in Calabrië geweest, maar het staat hoog op mijn wensenlijstje. Het moet er prachtig zijn. De foto's op dit blog - van Stilo en Pentedattilo - zijn dan ook van Erwin, die een tof Instagramaccount (Italy in picture) vol Italië-inspiratie heeft. Op Sicilië was ik nooit bang voor de maffia, in Calabrië zou ik dat ook niet moeten zijn.
Extra tip: Ik keek ik ook een interessante documentaire over een rechter die probeert om jongeren te helpen door ze weg te houden bij hun 'Ndrangheta-familie. Extra tip!
Mafiopoli winnen?
Goed nieuws. Van de uitgeverij mag ik een exemplaar van Mafiopoli weggeven! Wil je meeloten, laat dan hieronder even een berichtje achter.
Deze winactie is inmiddels gesloten, de winnares is op de hoogte gesteld, maar je kunt het boek eventueel hieronder bestellen.
Ben zeer benieuwd naar dit boek over de maffia. Ik ben zelf ooit op Sicilië geweest, ’t maffia-eiland maar nooit iets van gemerkt hoor, wel een prachtig eiland moet ik zeggen!
Lijkt mij heel interessant om te lezen, mijn vader is geboren in Calabrië, vlakbij Pizzo. Dus ik heb er een sterke affiniteit mee? staat zo wie zo op mijn: wat wil je hebben/doen in 2021?:)
Ik zou dit boek zó graag willen lezen! Ik ben al getipt door meerdere vriendinnen, echt iets voor mij!
Heel graag. Tijd gewoond in een gehucht vlakbij Tropea. Pentadatillo is inderdaad een must visit.
Al enkele jaren hebik les van een Calabrese professoressa. Dit jaar bespreken en analyseren we de film Il Traduttore. Met historische beelden, artikelen en personages. Het boek van Sanne de Boer sluit naadloos aan bij mijn lessen. Een welkome geschenk:))
Ook ik doe graag mee. Veel van Calabria gezien en nog meer te ontdekken. Ik lees ‘m dan eerst zelf en geef ‘m daarna door aan een vriend die in Calabria werkt! In bocca al lupo per me stessa. Saluti Marlou
Oh, ik doe ook graag mee. Mijn thesis ging over de vertaling van Gomorra. Dus dit lijkt me ook wel zeker een interessant boek.
Ik heb jaren in Calabria gewoond en eigenlijk is het schandalig dat ik dit boek nog niet heb gelezen, want Sanne is al heel lang mijn Facebook-vriendin.
Het lijkt mij een erg mooi boek om te lezen. Zeker na het zien van series als gomorra en suburrah