Parma, wat en waar aten we?
door Miriam · 5 januari 2016
Parmaham, coppa di Parma, Parmezaanse kaas, salame di Felino. Parma heeft op culinair gebied genoeg te bieden. Vanwege haar gastronomie is de stad in 2015 uitgeroepen tot 'creatieve stad' van Unesco. We waren 24 uur in Parma en namen het ervan. Wat en waar aten we?
Ons referentiepunt is het Piazza Garibaldi. Recht tegenover het standbeeld van deze eenheidsstrijder loopt de Strada Luigi Carlo Farini. Daar moet je zijn. Hier zit ijssalon Grom, een prosciutteria met hompen vleeswaren waar menig vegetariër nachtmerries van krijgt en barretjes voor elk type mens. Vind je daar niet wat je zoekt, dan bieden de straatjes eromheen nog uitkomst.
Cappuccino bij Le Malve
We lopen de straat meerdere keren op en neer en steeds wordt mijn blik gevangen door een strak ingerichte koffiebar met een toonbank vol zoetigheden, Le Malve. Je kunt er terecht voor koffie, snacks, lunch, aperitivo, diner, feestjes en partijtjes. We halen er een romige cappuccino (ik), een caffè (Andrea) en een crostatina (taartje van zanddeeg) met abrikozenjam. Een goed ontbijt om de dag mee te beginnen. Naar Italiaans gebruik drinken we onze koffie aan de bar. We betalen maar 4 euro.
Le Malve
Strada Farini, 12 - 43121 Parma (PR)
(+39) 0521 230260 - www.lemalve.it
Lunchen bij Gallo d'Oro
In een zijstraat van de Strada Farini vinden we zo'n typisch Italiaans restaurant vol snuisterijen. De hammen hangen er te drogen in donkere nisjes en de hoeveelheid flessen wijn doen ons vermoeden dat we in een wijnkelder zaten. We bestellen rode Lambrusco. Een bord lokale vleeswaren met torta fritta, gefrituurd deeg als voorgerecht en daarna voor mij een bord tortelli. Deze gevulde pastasoort is typisch voor de regio Emilia-Romagna. Ik neem de tris, zodat ik drie verschillende soorten krijg: gevuld met kruiden, gevuld met pompoen en gevuld met rode raap. Ik heb één tortello laten liggen, want die paste er echt niet meer bij.
Gallo d'Oro
Borgo della Salina, 3 - 43121 Parma
(+39) 0521 208846 - www.gallodororistorante.it
Diner bij Osteria del Gesso
's Avonds maken we ons menu af in Osteria del Gesso. Hadden we bij de lunch een antipasto en een primo, nu nemen we een secondo en een dolce. Het restaurantje heeft niet veel tafels en doet wat chic en ouderwets aan. Een originele kaart, met hier en daar wat gember in de gerechten. We eten een malse tagliata van Iers rundvlees, met een hoopje zoetzure groenten ernaast. En daarna een bavarois van yoghurt met aardbeiensaus (ik) en een mousse van pure chocolade met gember en zabaione (Andrea). Aanradertje, hoor.
Osteria del Gesso
Via Ferdinando Maestri, 11 - 43121 Parma
(+39) 0521 230505 - www.osteriadelgesso.it
Parma voor fijnproevers
Ben je in juni in de buurt, doe Parma dan eens aan. Dan wordt het Gola Gola Food & People Festival georganiseerd. Gola betekent keel. Het woord goloso, wat gulzig of dol op lekker eten betekent, stamt ervanaf. Het belooft een waar feestje voor foodies te zijn. Kijk op de website voor actuele data.
Wat klinkt dit goed zeg!!
Ja, als je van lekker eten houdt, zit je in Parma wel goed!
Mmmm… het water loopt me in de mond ! Nog een fijne (culinaire) vakantie en natuurlijk ook nog een Bonne Année uit Frankrijk !